CE ESTE ȘI DE LA CE A PORNIT?
O comunitate „se construiește” atunci când își înțelege nevoile și răspunde eficient la ele.
ELAN este un proiect care dorește să ofere, prin inițiative culturale, spațiul și contextul necesare pentru ca tinerii din cartierele timișorene să-și facă vocea auzită prin găsirea de soluții și inițiative necesare comunității din care fac parte.
În urma unei analize de nevoi efectuate de FITT în februarie 2019 pentru înființarea centrelor de tineret din cartierele timișorene, am observat o nevoie generală a tinerilor pentru evenimente informative și de implicare civică, precum și evenimente artistice – în special teatrale.
ACTIVITĂȚI
- YOUTH FOR A SUSTAINABLE FUTURE. TIMISOARA 2030
Cum construim viitorul orașului? Care sunt nevoile, care sunt prioritățile care ne ghidează dezvoltarea? Ce instrumente avem la îndemână să influențăm direcția în care se dezvoltă orașul? Cine dă tonul? Cine trage alarma? Cine pune frână?
Scop: încurajarea identificării unui interes comun pentru 10 tineri din Timișoara și formarea unei coaliții prin care aceștia să implementeze cel puțin o campanie de advocacy pe tema aleasă (în parteneriat cu Asociația Culturală Diogene).
Prin campaniile dezvoltate de aceștia, urmărim transformarea tinerilor implicați în lideri cu inițiativă comunitară.
- CIVIC SHOTS
Cât de lung este drumul de la implicare la activism? Cum dăm impuls ideilor inspirate și intențiilor bune pentru a încuraja o cultură a civismului pentru cei tineri și foarte tineri?
Scop:
- Realizarea a 10 interviuri filmate cu tineri activiști din țară și din străinătate, din domeniile cultural, civic, drepturile omului, mediu, prin care surprindem motivația și traseul parcurs de aceștia până în prezent (în parteneriat cu Anibar, Pokret Gorana Vojvodine, Asociația Culturală Diogene).
- Al doilea palier al acțiunii presupune realizarea unei instalații la nivel de cartier cu portretele a 50 de tineri activi din Timișoara / România care aspiră la implicare în și mișcare a comunităților din care provin.
- ARTĂ PARTICIPATIVĂ ÎN CARTIERE
Scop: realizarea a 3 scenarii de tururi ghidate și materializate în scurte piese performative, plecând de la poveștile și potențialul a trei locuri distincte din oraș, frecventate de tineri (2 centre de tineret din zonele Aradului și Dâmbovița, precum și Casa Tineretului, punct de reper pentru activitatea de tineret din oraș).
În cadrul a 3-4 focus-grupuri cu câte cel puțin 5 rezidenți din aceste 3 zone, tinerii implicați vor identifica elemente ce țin deopotrivă de istoria/memoria și de potențialul locurilor respective.
Tinerii vor lucra cu scenariști, actori și traineri de performativitate în cadrul unor ateliere pentru tururi urbane. Facilitatorii vor urmări să colecteze impresiile și așteptările tinerilor privind cartierele/zonele respective printr-un joc de imaginație, prin care aceștia vor împărtăși cum va arăta cartierul lor peste 10 ani.
Vom încuraja localnicii să se implice în performarea tururilor în fiecare cartier.
Un spectacol final bazat pe poveștile amestecate ale locuitorilor va fi realizat ca produs final al activităților și jucat în cele 3 cartiere.
OBIECTIVE GENERALE
- Invitarea la acțiune civică prin organizarea de inițiative culturale în centrele de tineret
- Valorificarea tinerilor care doresc să aibă un impact în societate
- Dezvoltarea sentimentului de apartenență la comunitate prin implicarea tinerilor din cartierele timișorene
- Oferirea cadrului ideal pentru ca tinerii din zonele de cartier să găsească soluții la problemele și provocările care îi interesează
- Crearea unei punți între provocările locale și regionale și agenda globală de dezvoltare sustenabilă
- Implicarea publicului pasiv din cartierele vizate prin expunerea la evenimente cultural-artistice și crearea unei rețele de tineri implicați, care să ducă mai departe informațiile și să atragă alți colegi/vecini
CUI NE ADRESĂM?
- ACȚIUNILE 1 și 2:
Tineri și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13-35 ani, responsabili social, cu aspirații globale.
Tinerii vor fi recrutați prin intermediul rețelelor din mediul pre-universitar și universitar la care FITT și partenerii au acces, prin intermediul Fundației Naționale pentru Tineret Timiș și a organizațiilor de tineret județene, precum și prin intermediul grupurilor civice active la nivel național, regional și local. În Timișoara, eforturile de recrutare se vor concentra și asupra tinerilor din comunitățile din cartierele în care FITT și Asociația Culturală Diogene au lucrat în anii anteriori.
- ACȚIUNEA 3:
Tineri și adolescenți din Timișoara, cu vârsta cuprinsă între 13-35 ani, care sunt deja implicați în acțiuni cu rol civic și social prin alte proiecte, fie prin intermediul unei instituții formale sau non-formale de învățământ, fie prin alte canale.
Colaborările cu partenerii FITT și cu alte structuri informale ale studenților și elevilor din Timișoara sunt canalele principale prin care ajungem la tineri care au interes pentru astfel de domenii, dar care nu au experimentat neapărat zona de voluntariat sau de implicare civică.
Grupurile-țintă ale proiectului sunt:
1. Tineri activiști și/sau interesați de activare comunitară din Timișoara (România), Peja (Kosovo), Sremski Karlovci și Novi Sad (Serbia) și interesați de dezvoltare sustenabilă la nivel local, regional și global (50 tineri din 4 orașe diferite);
2. Public tânăr, în special din sfera liceenilor și a studenților din anii începători, deschiși către experiențe comunitare;
3. Public tânăr, în special adolescenți din zona de cartier, care manifestă curiozitate și interes pentru oraș și contexte de dezvoltare locală prin artă și cultură;
4. Public tânăr, în special copii și adolescenți din zona de cartier, cu interes pentru activități re/creative;
5. Tineri cu nevoi speciale, aflați în risc de excluziune socială sau provenind din cartiere vulnerabile ale Timișoarei.
DIMENSIUNEA INTERNAȚIONALĂ
Pentru a încuraja participarea și a crește interesul tinerilor pentru provocările locale, proiectul asigură colaborarea între tineri cu aspirații similare din zone diferite din Balcani (Serbia, Kosovo, România), aducându-i împreună și creând spații și oportunități de dialog pentru ei.
Înțelegerea contextului local și regional („la firul ierbii”) devine un prim nivel pentru gândirea de soluții și schimbul de bune practici între tinerii activi, urmând ca în anii următori să consolidăm această colaborare în zona balcanică și să o extindem în Europa de Sud și de Nord.
IMPACT LOCAL
Prin demararea proiectului ne dorim direcții mai clare și sustenabilitate atât în în ceea ce privește acțiunile și spațiile vizate, cât, mai ales, beneficiarii direcți și indirecți ai proiectelor noastre. Proiectul contribuie la cultivarea comunităților și cartierelor timișorene, precum și la implicarea cetățenilor în dezvoltarea viitorului orașului, aspecte inclus în dosarul de candidatură al Timișoarei.
Proiectul ELAN este INOVATIV prin felul în care combină activități de încurajare a participării tinerilor în dezvoltarea orașului cu activități culturale și artistice. Arta participativă la care invităm tinerii din oraș este originală și experimentală pentru Timișoara, iar artiștii implicații au un profil internațional, toate acestea fiind ingrediente cu potențial de a extinde parteneriatele europene în viitor.
PARTENERI
ANIBAR (animație și film)
Asociația Culturală Diogene (activare comunitară și educațională)
Pokret Gorana Vojvodine (sustenabilitate)